Przepis na kiszoną czerwoną paprykę

Składniki:

późna, czerwona papryka lub mieszanka papryki zielonej i żółtej (po 50% każdego rodzaju), czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, korzeń chrzanu, liście winorośli lub chrzanu.

Receptura:

Oczyszczone papryki przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne. Garnek wyłożyć liśćmi winorośli lub chrzanu. Układać połówki papryk, posypując ząbkami bądź plasterkami czosnku, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i korzeniami chrzanu. Całość uzupełnić przegotowaną wodą z solą (2,5 dag soli na 1 l wody), tak aby przykryła wszystkie składniki.

Przycisnąć kamieniem dociskowym. Garnek wstawić do zimnego miejsca.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *